Hírek

Négy Dunás ötletet adtunk be a Budapest ötlet pályázatra!

Régi és új Valyós ötleteket adtunk be  a Duna-part felvirágoztatásáért Budapest első részvételi költségvetésének ötletpályázatára. Amennyiben az ötleteket a fővárosi önkormányzat megvalósíthatónak ítéli, tavasszal már szavazhatnak is róla a budapestiek. Ez a város első részvételi költségvetése, nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy mi fog kisülni belőle! Nagy örömmel láttuk, hogy nem csak nekünk fontos, hogy a Duna-part a gyalogosoké és kerékpárosoké legyen, és minél több kikapcsolódást szolgáló terület jöjjön létre közvetlenül a vízparton, így sok más ötletben is feltűnik a Duna-part ügye.

Nézzük akkor a Valyo Dunás ötleteit, melyek a Budai oldal rakparti szakaszára és a Szabadság híd köztérként való használatára összpontosít!


Ficcenések – Ülőfelületek a Duna-parti rézsűn 

Sokan használják a budapesti rakpartokat a lépcsős részeken. A rézsűs partokon ugyanakkor nehéz a lejutás és az ülés, tartózkodás. Ezeknek a területeknek az intenzívebb használatára született meg a Beton Workshopon a Valyo csapatában a Dunai Ficcenések ötlete. Az árvíztűrő betonból készült geometrikus elem használható ülőfelületként, asztalként és lépcsőként is, néhány elem pedig extra funkcióval (kutya itató, grill) bővíthető.

A rézsűre tartós betonragasztóval rögzített elem nem tesz kárt a rakpart kialakításban és nem rontja az örökségvédelmi látképet sem, ugyanakkor új funkcióval és használati lehetőséggel bővíti a helyszínt, ami hosszú távon alkalmas lehet akár összefüggő hálózat kialakítására is. 

Ilyen területek lehetnek: Buda: Margit hídtól északra, Szabadság hídtól délre (jelenleg is van), Petőfi hídtól északra. Pest: Szabadság hídtól délre, Margit hídtól északra.

Ehhez kapcsolódóan javasoljuk a Budapesti Dunai Hulladék Fórum összehívását, mivel jelenleg nem megoldott a Duna által területre hozott, illetve a használók által ott hagyott szemét eltakarítása, valamint az egész rakparti területen nincsenek szemetesek, és annak elszállítására sincs megoldás. 


https://otlet.budapest.hu/pb/jsp/site/Portal.jsp?page=proposal&campaign=A&proposal=581


Több zebrát a budai rakpartra!
 

A Duna-part budai oldalán feltehetőleg még sokáig velünk marad az autóforgalom. A XI., I. és II. kerületek településfejlesztési stratégiáiban pedig megjelenik, hogy erősíteni kell a kapcsolatot a Duna-parttal. A Rákóczi- és Árpád-híd között több, sokak által használt lépcsős és rézsűs rakparti szakasz van, ahol közelebb lehet kerülni a Duna vizéhez, élvezni a csendesebb, folyóillatú részeket a városban. Jelenleg azonban csak néhány zebra áll a gyalogosok rendelkezésére, hogy biztonságosan eljussanak a vízpartra. Ez a beavatkozás alapvetően megváltoztatná a budai oldalon a kapcsolatot a város és a Duna között.

Ezeken a  helyeken van szükség zebrákra: Margit-híd északi része, Clark Adam tér, Szabadsághíd északi része, Goldmann György tér, ELTE Lágymányosi terület. 

A legfontosabb ezek közül a Margit-híd északi oldalán lévő lépcsőket összekötő gyalogos-átkelőhely, hiszen egy jól bejárható Duna szakaszhoz vezet. 


https://otlet.budapest.hu/pb/jsp/site/Portal.jsp?page=proposal&campaign=A&proposal=582


Szemeteseket a Szabadság híd közepére

Ha nyitva van, ha zárva, a Szabadság híd közepén fiatalok üldögélnek esténként. A Szabadság híd folyamatos használata miatt fontos, hogy végre szemetesek kerüljenek a híd középső részére, és a híd bejárataihoz, összesen nyolc darab. 


https://otlet.budapest.hu/pb/jsp/site/Portal.jsp?page=proposal&campaign=A&proposal=580


Pihenés függőágyon 

A szabad városhasználat és a könnyed pihenés egyik jelképévé vált az utóbbi időben a függőágy. A Szabihíd ikonius elemei a látogatók által hozott és eddig a Valyo Egyesület által biztosított, a híd elemein kifeszített függőágyak.

A függőágyban pihenést szeretnénk továbbfejleszteni a városban, első lépésben teszt függőágyakkal a megnyitott Szabadság hídon és a Római-parton. 20-30 db tartós, játszótéri eszközgyártók által készített, könnyebben tisztítható függőágy, amit a Szabadság híd jól ismert tartó oszlopain próbálnánk ki.

A hétvégi nyári használat után a kedvelt parkokba kerülhetnének a függőágyak, tesztjelleggel 1-1 kisebb-nagyobb parkhoz kapcsolódóan a fenntartókkal és használókkal közösen kipróbálni, hogy hol lehetne hosszú távon állandó jelleggel a legjobb helye a városban.


https://otlet.budapest.hu/pb/jsp/site/Portal.jsp?page=proposal&campaign=A&proposal=579