Your aertertddress will show here +12 34 5r6 78

Maradjanak a Fák a Rómain

kooperációközösség
Érdekvédelem és közösségszervezés

 

2013-ban a Fővárosi Közgyűlés előzetes társadalmi egyeztetés nélkül döntött a Római-partra tervezett drága, kockázatos és természetromboló árvízvédelmi mobilgát létesítéséről. Ennek hatására hoztuk létre a Maradjanak a Fák a Rómain Facebook-csoportot, hogy megakadályozzuk a környezetromboló gát megépítését és elérjük, hogy a Római-part közös értékek mentén újuljon meg.

 

A csoport rövid idő alatt több ezer fősre duzzadt, és a munkához csatlakozott több országos, környezetvédelemmel és a fenntartható várossal foglalkozó civil szervezet is. 2013 márciusában 2000 fős demonstrációt szerveztünk, ami hozzájárult az ezer sebből vérző terv megvalósításának leállításához.

2016-ban ismét napirendre került a parti gát terve. Ekkor már tudatosabban, közösségszervező szakember bevonásával láttunk neki a feladatoknak. Korábbi és új szakmai szövetségeseink mellett elsősorban a Rómait használó, illetve árvízvédelmi szempontból érintett 55.000 fős lakosságra alapozva szerveztük újjá a csapatot. 2016. októberében ez a színes csapat együtt rendezte meg a mintegy 3000 fős, a part menti gát veszélyeire figyelmeztető, és a természetes környezetet megkímélő alternatíva mellett kiálló demonstrációt, Fák a Rómain! Gát a Nánásin! szlogennel.

2016. óta folyamatos az érdekérvényesítő munka: tematikus weboldal, rendszeres szakmai beszélgetések, saját újság, videók, közösségi események, evezések, parti bulik segítik a helyi lakók, a partot természetes állapotában megtartani kívánók érdekeinek és a természeti értékek védelmét.

A helyi közösség fokozatosan megerősödött, és mára önálló csoportként képviseli érdekeit, a természetromboló Római-parti mobilgát beruházás megelőzése, biztonságos Nánási úti gát kialakítása, a Római-part természetes módon való megújulása, a hullámtér sport és rekreációs célú használata terén.

 

Fotók: Beliczay László, Járdány Bence

Helyszín

Buda, 3. ker. Római-part


Időpont

2013 - 2018
(azóta önálló mozgalom)


Résztvevők

10.000 fő


Szervezők

20 fő


Költségvetés

15.850.000 Ft


Támogatók

több 100 magánadományozó
Civil Kollégium Alapítvány
Greenpeace MagyarországWeboldal

Facebook

Kapcsolódó