Your aertertddress will show here +12 34 5r6 78

Sodrás kisfilmek

eszközkezdolap

Háromrészes filmsorozat a budapesti Duna-partról
 

Az Index-szel közös három részes Sodrás című sorozatban tártuk fel a budapesti Duna-partok legtermészetesebb és legforgalmasabb szakaszait. Tájépítészek, építészek, környezetvédelmi szakemberek, helyi lakosok mesélnek a Római partról, a Ráckevei Soroksári-Duna ágról és a belváros pesti szakaszáról


I. rész : A rakodóparttól a rakparkig

A forgalomkorlátozások, kis- és nagyléptékű beavatkozások együtt alakíthatják a partot olyanná, hogy több helyen is tenyérrel érinthető legyen a Duna, vagy akár fürödjünk benne. Mivel a folyókat az elmúlt kétszáz évben az ember gátak közé szorította és megszabályozta, ebből a védelmi pozícióból kell továbbgondolni a város újbóli szoros kapcsolatát a folyóval.

 

 

 
 
 

II. rész: Rozsda és Romantika

Folyó vagy tó a Ráckevei Soroksári-Duna-ág? Milyen baktériumok és állatok élnek a nádasban, és tulajdonképpen hol lesz az atlétikai (nem)stadion? 

 

 
 

III. rész: Vadevezés vagy vad építkezés?

Szinte mindannyiunknak van élménye vagy emléke a Rómairól, legalább egy kósza történetfoszlány apukáink és nagymamáink anekdotáiból. Az elmúlt hat évben viszont többet hallottunk a mobilgátról, a privatizáció és a hullámtér szövevényes helyzetéről, mint az evezős-nyaralós, fövenyes családi idillről. Ebben a filmben utánajártunk családi történeteknek, majd annak, hogyan húzta keresztbe ezt az aranykort a békásmegyeri szennyvíz. A filmből az is kiderül, kik voltak a Római-parti vadevezősök, és miért lehet illegálisan építkezni a Rómain az építési moratórium ellenére?

 

 

 

Fotók: Spengler László

Helyszín

Budapest,
3 duna-parti szakasz


Időpont

2019


Résztvevők

45.000 fős nézettség


Szervezők

3 fő


Költségvetés

1.400.000 Ft


Partnerek

szakértők


Támogatók

Nemzeti Kulturális Alap