Your aertertddress will show here +12 34 5r6 78

Valyo Kikötő

beavatkozáskezdolapközösség
A Vendégek szerint 2018 legjobb nyári helyszíne a városban 

 

2017 második felében nagy fába vágtuk a fejszénket: megszereztük a bérleti jogot a Rákóczi híd pesti hídfőjénél már régóta kallódó partszakasz használatára, ahol egy szabadtéri kulturális szórakozóhelyet és közösségi teret hoztunk létre. Ez lett az (eddig csupán egy évadot megélt,)  kultikussá vált Valyo Kikötő.

 

5 hónap alatt több száz fellépő játszott a saját gyártású színpadunkon. Több tízezer vendég élvezte a gyerek, családi, sport és szórakoztató programokat ezen a mindeddig elhanyagolt duna-parti területen. Sütögettünk és bográcsoztunk a naplementében, százszámra gyártottuk a Balkán-Dogot és kilométeres sorokat szolgáltunk ki limonádéval, sörrel vagy bármivel, amit épp megkívánt a pult előtt ácsorgó vendégünk. A CAPA Központ állandó fotókiállítást rendezett be egy konténerekből épített pop-up galériában. A Tilos Rádió hetente élőben jelentkezett be tőlünk, retro lakókocsi-studiójukból.  Itt megfért egymás mellett a punkzene és a techno, a gyerekprogram és az esti filmvetítés, fellépett nálunk a Csaknekedkislány, tartottunk reggae hétvégét G Ras vezényletével végignéztük együtt a foci VB-t és kézműves vásárokat is szerveztünk.

 

Persze nem volt minden tökéletes, életünkben először üzemeltettünk egy ekkora placcot, amiről ráadásul szinte egyből egyöntetűleg kikiáltotta a vonatkozó sajtó: “ez idén nyáron Budapest legmenőbb helye”. Ennek megfelelően kora délutántól kora reggelig jöttek a legkülönbözőbb emberek a világ és az ország minden tájáról. Ezeknek az embereknek a jelenléte és kedves szavai tartották bennünk a lelket a sokszor 0-24-es műszakok alatt.

Mert munka az volt vele, a májusi nyitáshoz már márciusban elkezdtük kitakarítani a területet: használt fecskendő, óvszer, félig már az enyészeté lett műanyag palackok és fémdobozok - elképzelhetetlen mennyiségű szemetet szedtünk itt össze. És ez még csak a kezdet volt! Kiépítettük az áramellátást, a semmiből felhúztuk a színpadot, építettünk homokozót, csiszoltunk, fúrtunk, faragtunk heteken át, hogy a nyitásra minden készen legyen. Nem lett teljesen kész persze, de végül nyárra, a főszezonra úgy állt ott a Kikötő, mintha mindig is ott lett volna.

 

És csak ekkor kezdődött a java, hajnalig tartó bulik, kora délutáni gyerekprogramok, esti mozizások váltották egymást, de mindez megérte, mikor nem egyszer egy ismeretlen vendég  elkapott egy szervezőt, hogy köszönetet mondjon.

 

Nem voltunk naivak, tudtuk, hogy ez valószínűleg egynyári kaland lesz, hiszen az új Atlétikai Stadionról akkor már lehetett tudni, hogy a Valyo Kikötő helyén épül majd. Azért zárásként, a lebontott Valyo Kikötő helyén, még tartottunk egy nyitó-záró bulit 2019 márciusában és a Mobil Szaunát is ezen a területen működtettük két télen át.

 

A Szabihíd mellett a Valyo Kikötő volt a legnagyobb szabású vállalkozásunk, azóta is keressük a helyet, ahol hosszabb időre otthonra találhat, bár az eredeti helyszín jövője még nincs kőbe vésve...

 

 

Fotók: Millok Tamás, Nagy Tamás, Varga Dávid

Helyszín

Pest, Rákóczi híd


Időpont

2018. április 27. - szeptember 30.


Résztvevők

~75.000 fő


Szervezők

15 fő


Költségvetés

3.000.000 Ft (építés)


Partnerek

Capa Központ
Placcc Fesztivál
DunaPest
Tilos Rádió
Bölcs Kavics
Futrinka
Fiatal Írók Szövetsége
Építészeti Filmnapok (KÉK)
ProProgressione
Refuge Bisztro


Támogatók

önkéntesek
vendéglátás
NKA
Valyo korábbi bútoraiFacebook

Kapcsolódó