Your aertertddress will show here +12 34 5r6 78

Szabihíd

beavatkozáskezdolapközösség
Új típusú városi közterület használat

 

A Szabihíd előzménye a 2016 nyarán - a felújítás miatt lezárt hídon - spontán szerveződő közösségi találkozóhely. 2017-től a Valyo kezdeményezésére a híd minden nyáron négy-négy hétvégére újra a gyalogosok, kerékpárosok kreatív közösségi terévé alakul, és a nyári Budapest egyik legnépszerűbb, ingyenes, színes programokkal teli szabadidős helyszíne.
A Szabihíd pezsgő, alulról szerveződő és a vendéglátást koncepciózusan mellőző városi fesztiválként rövid idő alatt vált Budapest ikonikus rendezvényévé, hivatkozási alappá, a városi szabadság széles körben ismert jelképévé. A rendezvény a számtalan egyedi program és ezek szervezői, résztvevői révén rendkívül széles közönséget szólít meg és von be az új típusú városi közterület használatba. Népszerűsége a város lakói, látogatói, vezetői és a város jövőjéről gondolkodók körében egyaránt rendkívüli. 
 
A Valyo a terület ideiglenes gazdájaként a helyszín biztosítását és a programok koordinációját végzi. 2017-19 között a Fővárosi Önkormányzat kedvezményes közterület használati díjjal, takarítással és a közterület-felügyelet biztosításával segítette a rendezvényt. A színvonalas megvalósítás érdekében támogatókat is bevontunk, valamint a Szabihíd használói magánadományokkal segítették a rendezvény megvalósulását, 2019-ben a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány Swimathon adománygyűjtő rendezvényébe is sikeresen kapcsolódtunk be.
2019-ben már az előkészületekbe, tervezésbe is bevontuk a városlakókat. Szabihíd Meetup sorozatunk keretében a városfejlesztés, közlekedés - programszervezés - infrastruktúra, installáció témakörökben gondolkodtunk együtt a Szabihíd rendezvényről és az állandó gyalogoshíd lehetőségeiről.
A 2018. évi Velencei Építészeti Biennále Magyar Pavilonjának témáját is a Szabihíd jelenség ihlette.

 

 

 


 

Fotók: Bognár Benedek, Nagy Tamás, Simon Zsuzsanna, Spengler László

Helyszín

Szabadság híd


Időpont

2017-től nyaranta


Résztvevők

~45000/év


Szervezők

15 fő


Költségvetés

4.000.000/év


Partnerek

önkéntes fellépők,
FKF,
FCsM,
Budapest Közút,
BKK, Pro Progressione,
Magyar Kerékpárosklub


Támogatók

egyéni adományozók,
Ferencvárosi Közösségi Alapítvány,
The Bridge BioWeboldal

Facebook

instagram